Stres in stresni hormon kortizol

 
 

Stres stara!

Dr. Alex Loyd in dr. Ben Johnson v knjigi Zdravilni kodeks primerjata stanje stresa z napadeno ladjo:

Celice se dobesedno zaprejo, kot ladja, ki nepredušno zapre vse lopute v času napada. Nič ne gre ne ven ne noter. Med bitko ne boste videli ladje za oskrbo, da bi se privezala na bok bojne ladje in jo oskrbela s hrano ali odnesla smeti. Prav tako se zgodi, ko smo v stresu – celice ne dobivajo hranil, kisika, mineralov, esencialnih maščobnih kislin … Niti ne izločajo odpadnih snovi in strupov. Ustavijo se vsi procesi, razen tisti, ki so potrebni za preživetje.

Ko je človeško telo v stresu, prednostno porablja naslednje vitamine, minerale, aminokisline in maščobe za izgradnjo stresnega hormona:

sreca----

Ko smo v stresu naše telo porablja kup vitaminov in mineralov.

Zanimivo je, da možganska celica potrebuje za obnovo vitamin C, omego 3 maščobno kislino, kalcij ter vitamin B12…in zanimivo je, da telo prednostno porablja prav ta hranila, ko smo v stresu. Porablja se tudi baker – kar pomislite – ali poznate koga, ki je naenkrat osivel? Stres porabi vse zaloge bakra v telesu.

Ko razumemo delovanje telesa, razumemo tudi to, da takrat, ko smo v stresu telo moramo podpreti s hranili in zdravo hrano. Pogosto pa se dogaja, da takrat, ko samo v stresu posegamo po čokoladi ali pa po drugi nezdravi hrani, ki za presnovo porablja vitamine skupine B, s tem pa nam ga zmanjka za umiritev živcev in za dobro počutje.

Bolj kot smo v stresu, bolj tonemo.

Vsak izmed nas razmišlja s svojo glavo in občuti s svojim srcem. Govorite si:,” Dovoljujem, da zdravilni mir vstopi v moje celice. Jaz sem gospodar svojih misli.” Ko vas nekdo prizadene, si ponavljajte: “ Blagoslavljam te z ljubeznijo. Moj svet je miren in naj bo tudi tvoj svet miren.”

Vem, da ni enostavno, ko nas posrka v tok dogajanja.  Pred nekaj dnevi sem govorila s Tanjo Glažar (Feng shui) in je rekla, da prihajamo v zanimivo obdobje zemeljskega psa. Rekla je, da bo naslednje leto kar zanimivo glede odnosov.

Zavedati se moramo, da nas življenje uči…in uči nas preproste lekcije, ki je ljubezen do sebe; postaviti sebe na prvo mesto in brez strahu povedati kaj si želimo in se postaviti zase…ker v nasprotnem primeru zbolimo; zbolimo tam, kjer smo najbolj ranjeni.

Draga/ dragi {!name_fix} – imejte se radi in postavite sebe na prvo mesto – ker to vsekakor drži, da boste s seboj živeli do konca svojih dni.

Poleg tega pa podprite tudi svoje fizično telo. Samo 20 minutni stres pokuri 300 mg vitamina C. Poleg tega, da je pametno uživati čim več limon, gozdnih sadežev (lahko so zmrznjeni), peteršilja, kislega zelja,… vsekakor priporočam še dopolnilo vitamina C,

Poleg tega pa še omego 3, ker omega 3 spodbuja nasprotni hormon stresnemu hormonu in to je hormon DHEA- to je hormon, ki topi stresno maščobo na trebuhu.

Več informacij o predavanjih >

Nekaj povezav

Osebna rast

Knjige za osebno rast in zdravje

Angelske karte

Hujšanje in sladice

Vitamini za otroke

Komplet za hujšanje

Karte Prehod v novo dobo

Ko imajo hormoni žur