DIETE ZA HUJŠANJE

 
 

Kaj povzročajo diete s hitro hrano?

Preberite tudi: Recepti za hujšanje – smutiji, ki pospešijo hujšanje in krepijo imunski sistem

Pogosto uživanje hitre prehrane in premalo gibanja škodujeta jetrom, povečujeta pa tudi obseg trebuha, je pokazala raziskava, ki so jo opravili švedski znanstveniki.


Osemnajst zdravih študentov je pristalo, da s “pomočjo“ hitre prehrane, ki je vsebovala predvsem hamburgerje in drugo hrano bogato z nasičenimi maščobnimi kislinami, v raziskovalne namene pridobi od 5 do 15 odstotkov lastne telesne teže. Tako so se vsaj dvakrat na dan prehranjevali v restavracijah s hitro prehrano, za mesec dni pa so se odpovedali tudi telesnim aktivnostim.

hujsanje-okrog-pasu1

Čez mesec dni so bili študenti povprečno težji za sedem kilogramov, obseg okoli trebuha se jim je povečal za okoli pet centimetrov, delež telesnih maščob pa za 3,7 odstotkov. Precej pa se jim je zvišal tudi jeterni encim alanin aminotransferaze (ALT), ki vpliva na delovanje jeter.

Hitra prehrana povzroča odvisnost, ugotavljajo znanstveniki na princetonski univerzi. Med laboratorijskim poskusom so namreč miši razvile podobno odvisnost kot ljudje po uživanju heroina, piše ugledni znanstveni časopis New Scientist.

Sestavine, ki povzročajo odvisnost po zaužitju hamburgerja in ocvrtega krompirčka, vsebujejo visoke deleže maščob in sladkorja. Laboratorijske miši so med poskusom po dieti s prehrano, ki je vsebovala 25 odstotkov sladkorja, reagirale s podobnimi znaki kot odvisniki, ki se odvajajo od uživanja drog. Miši so se odzvale s šklepetanjem z zobmi in drgetanjem. Visoka vsebnost maščob v možganih stimulira delovanje t.i. opioidov, živali pa so po dieti s tovrstno hrano odzvale s šestkrat večjim apetitom.


In kako se rešiti te odvisnosi?


Obstaja dieta, ki uspešno nadzoruje občutek lakote in nas nauči pravilne prehrane.  Nauči nas kaj lahko naredimo, da obvladujemo željo pa sladkih in mastnih živilih. Obvladati je potrebno hormon lakote – inzulin. Tukaj si preberite več : ZDRAVO HUJŠANJE


E-TEČAJ ZDRAVEGA HUJŠANJA

in zdravega prehranjevanja!

Zakaj je hujšanje z leti vedno težje in zakaj se hujšanje ustavi prav na delih, ki so najbolj trdovratni – boki, stegna in trebuh?

Skupaj bomo pogledali, zakaj določena hrana povzroča lakoto,

kako povečati samopodobo, kako obdržati novo postavo…?

Če bi držalo preprosto pravilo “Manj žri!”, bi bili vsi suhi!

Od zraka in ljubezni se ne da živeti (razen v puberteti ).

Vpišite se ZDAJ!

Preko elektronske pošte boste prejeli male skrivnosti, ki so pomembne, da hujšanje deluje,

še posebno, ko želite hujšanje pospešiti in potem postavo tudi obdržati.