Glikemični indeks živil

 
 

Zdravo hujšanje in glikemični indeks živil

ZDRAVILO SE SKRIVA V VZROKU.

Cicero, okoli 70 pr.n.št.

Niste sami krivi za odvečne kilograme – kriv je inzulin!

Recimo, da ste se začeli rediti. Morda malo več jeste, morda malo pogosteje, morda pa vas bolj kot v preteklosti daje neustavljiva sla po prigrizkih, sladkarijah ali po hrani, bogati s škrobom. Ugotavljate, da ne jeste nič več kot običajno, a se vseeno redite, kilogram za kilogramom. Zdravnik vam priporoča hujšanje, saj debelost “vodi do visokega krvnega tlaka”. In seveda potem, ko ste se zredili za pet ali deset kilogramov, zdravnik ugotovi, da imate res visok krvni tlak…

hujšanje-zdravo hujsanje

Vzrok odvečnih kilogramov in želje po sladkem tiči v inzulinu – hormonu lakote. Danes na stotine znanstvenikov celo poroča, da obstaja neposredna povezava med odvečnim inzulinom in  kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, ki so krive za večji del smrti v zahodnem svet (visok krvni tlak, previsoka vrednost maščob v krvi, bolezni srca, kap, sladkorna bolezen tipa 2, protin, nekatere vrste raka…)

Kako zmanjšati željo po hrani? Čisto preprosto – uravnajte inzulin – hormon lakote.

Hormon lakote inzulin se sprošča vsakič, ko nekaj pojemo, ker je njegova naloga spraviti energijo v celice. Ko pojemo  hrano, ki vsebuje veliko sladkorja – hrana z visokim glikemičnim indeksom, se sprosti veliko inzulina, da se ta presežek sladkorja čim hitreje odstrani iz krvi. Posledično se nivo sladkorja v krvi tako zmanjša, da dobimo naval neustavljive lakote.

Primer:


pizza3

Pizza – ker je osnova iz bele moke, dodan je kečap, ki je poln sladkorja in ojačevalcev okusa, se sladkor zelo hitro dvigne. Kar pomislite – ko pojeste celo pizzo, postanete čez pol ure zelo utrujeni; čez dobro uro pa  se vam sproži želja po sladkem in naval lakote. Pizza ima glikemični indeks 60.

Pizza in solata: Pojete pol pizze, poleg pa zeleno solato. Izračunajmo glimemični indeks: pizza 60 + solata 15 = 75 : 2 živili = 37,5. Sedaj ste  pojedli več,  sladkor ostaja v ravnovesju – kljub temu, da ste jedli pizzo, se ne zredite.

Če ste zelo občutljivi na sladkor v živilih, potem po takem obroku popijte še  navaden jogurt. Tako se še  dodatno zniža sladkor v krvi.

Preizkusite – videli boste, da vam energija ne bo padla, da se boste počutili odlično, poleg tega pa bodo maščobne celice ostale odprte in vi boste hujšali. Preberite več o glikemičnem indeksu

Še nasvet: če doma pečete pizzo, naredite testo iz črne oz. iz polnozrnate moke. Tako boste zmanjšali glikemični indeks pizze za polovico. To pa v praksi pomeni dolgotrajno energijo, dobro počutje in porabo energije iz maščobnih celic – torej hujšanje!

Želite izvedeti več o glikemičnem indeksu? Danes zvečer ob 20. uri  se “priklopite” na webinar  Glikemični indeks in zdravo hujšanje ali preberite več o glikemičnem indeksu.

To kar pišem, je v praksi naredila gospa Martina:

“Minko sem “našla”   septembra 2012.

Sem mati treh otrok (16let, 11let in 7let). “Mlada” sem 38let, počutila pa sem se  že kar malo staro. Odkar  poznam Minko - SEM SE POMLADILA za 10let!!!

V zadnjih letih sem se zredila za 15kg – iz 60 kg (visoka sem 155 cm) na 75 kg. Vse, kar sem preizkusila za hujšanje, je bilo neuspešno. Informacije sem iskala tudi preko interneta  in nekajkrat sem se vrnila na SREČNO ŽIVLJENJE.  Prebirala in prebirala sem spletno stran in dobila občutek: “Ta gospa Minka je pa iskrena in veliko ve.”

Ker sem doma iz Bitenj, Minka pa iz Virmaš – to je kakšna 2km narazen, sem jo poklicala. Na prvem srečanju sem ji povedala o moji težavi. Razložila mi je kako jesti, kako spremeniti prehrano in se ravnati po GI. Malo sem podvomila, če bom zmožna ta GI dejansko uporabiti v vsakdanjem življenju, vendar je bila moja želja po spremembi zelo močna.

“Ubogala” sem jo  glede prehrane, nabavila komplet za hujšanje (ker po 15tih letih pa “SMEM” tudi sebi kaj privoščit) in v kompletu tudi dobila mini vodič za GI.

srecno zvljenje uspelo mi je shujsati

V prvem mesecu je bil viden rezultat – 5kg manj!!

Do danes sem shujšala 10kg. Naučila sem se kupovati, pripraviti in jesti hrano po GI. Ne samo jaz, ampak tudi moji otroci so navdušeni nad novim načinom prehranjevanja! Počutim se odlično!! Moje telo je polno energije!  Sedaj  uporabljam Formulo IV, Omega3 in napitek za hujšanje (pol vrečke zvečer). Moj delavnik je naporen;  pomagala pa sem si  z malenkostno spremembo glede hrane, z odličnimi informacijami  gospe Minke in s prehranskimi dopolnili podjetja GNLD.

Minka najlepša hvala, ker sem  s tvojo pomočjo, z odličnimi prehranskimi dopolnili in z izvrstnimi  informacijami  nazaj  na sončni strani življenja!!!

Martina

Tudi vam želim, da se postavite na sončno stran življenja,

Minka Gantar

urednica spletne strani

www.srecno-zivljenje.com

P.S.: Nekaj  vrednosti  glikemičnega indeksa:

66 – ananas
65 – instant ovseni kosmiči
65 – rogljički
65 – javorjev sirup

65 – ananas- iz pločevinke
64 – rozine
64 – vložene marelice
61 – sladoled
60 – zrela banana
60 – melona
55 – papaja
56 – ananas – svež
52 – kivi
49 – ovseni kosmiči
48 – grenivkin sok
45 – rdeči ribez
45 – brusnice
45 – banana – manj zrela
45 – mango

44 – kosmiči z veliko vlaknin
43 – grozdje
43 – pomaranča
36 – jabolko
36 – hruška
35 – granatna jabolka
35 – kompot brez sladkorja
35 – pomaranče
35 – breskev
35 – suhe slive
35 – sončnična semena
35 – sojin jogurt z dodanim sadjem

34 – čokoladno mleko
33 – jogurt, sladkan
31 – sojino mleko
31 – suhe marelice
30 – džem (brez sladkorja)
30 – paradižnik
30 – banana, polzrela
30 – marelice – sveže
30 – mandarina
25 – borovnice
25 – maline
15 – mandlji
15 – kumarice
10 – avokado
Vpišite se v spodnji obrazec in takoj boste dobili bolj popoln seznam živil z glikemičnim indeksom: