Zdravo hujšanje

 
 

Zakaj diete pri nas ženskah ne delujejo? Zakaj tako težko aktiviramo zdravo hujšanje?

Na spletu lahko najdemo tako pri nas kot v tujini kup diet. Vse obljubljajo hitre rešitve na sistem več naporne vadbe. To je ameriški sistem, ki spodbuja miselnost, da vse zmoremo s trdno odločitvijo: »You can do it.« Zavedati se moramo, da so težke vaje primerne za moške. Me ženske potrebujemo drugačno vadbo – vadbo, ki pospeši našo presnovo, ne pa vadbo, ki nam povzroča še več stresa. Enako naporne vadbe me ženske ne bi smele nikdar izvajati – čeprav prav to vidimo v raznih TV šovih. Naj vam povem, da že z nekaj minutami dnevno poskrbimo za presnovo, hkrati smo bolj zadovoljne, hormoni sreče pa prav tako vplivajo na topljenje maščobe.

Ženska nikdar v zgodovini ni bila tako obremenjena kot danes. Ženska pred 50. leti je bila doma. Če pa je hodila v službo, je bila ob dveh doma in je imela dovolj časa, da je skuhala kosilo, poskrbela za otroke, gradila hišo in imela urejen dom. Danes ni več tako.

zdravo hujsanje

Danes zaposlena ženska teče v službo, kjer se mora bolj dokazovati kot njeni moški kolegi – samo zato, ker je ženska. Poleg tega je odgovorna za otroke in družino – zvečer, ko pride domov, jo vse počaka. To, kar so naše mame naredile v osmih urah, moramo sedaj me narediti v dveh urah.

Potem pa je tu še naša postava. V preobilici dela naj bi še dobro izgledale, telovadile, bile vedno srečne in zadovoljne …

Seveda vemo, da moramo poskrbeti zase. Mogoče začnemo s tekom, dvigovanjem uteži, mogoče se odločimo, da potrebujemo osebnega trenerja … In prav naporna vadba pripelje do tega, da smo še bolj v stresu, stresni hormon kortizol pa povzroči pridobivanje maščobe na predelu trebuha … Kljub temu da hočemo in delamo na tem, da bomo shujšale – kilogrami gredo prej gor kot pa dol! Diete in agresivne vadbe, ki so mogoče primerne za moške, pogosto pri nas ženskah enostavno ne delujejo.

Rešitev – kako shujšati – naravna prehranska dopolnila za zdravo hujšanje

Rešitev kako shujšati: knjiga Ko imajo hormoni žur