Riževi vaflji sodijo v smeti

 
 

Naj vam povem zgodbo. Pred časom sem kupila riževe vaflje, ker sem ljudem želela pokazati kaj ni zdrava hrana. Imajo namreč visok glikemični indeks in povzročajo naval lakote. Ker jih nihče pri naši hiši ne je, sem jih dala skakačem – mongolskim podganam.

Vas zanima rezultat?

Otroci so me obtožili, da želim miškam smrt; miške pa so bile bolj pametne in tega niso jedle, pač pa so si naredile toplo gnezdo.

Sporočilo zgodbe?

Miške so dovolj pametne, da vedo, da stiropor ni hrana, pač pa dobra izolacija.

Riževi vaflji ne sodijo v želodec, temveč v smeti

Svarilo nemške potrošniške organizacije: v testiranih izdelkih odkrili veliko arzena, kadmija in rakotvornega akrilamida.

Povzeto po: Marjeta Šoštarič, gospodarstvo – DELO

Panorama__Delo_Foto-2012053_10vaflji

Slika – vir Delo

Riževi vaflji, ki so priljubljeno živilo, so vse prej kot zdrav prigrizek za potešitev lakote med siceršnjimi obroki hrane, svarijo v nemški potrošniški organizaciji.

Rezultati testov 20 izdelkov, prodajanih na nemškem trgu (nekatere od teh je mogoče kupiti tudi pri nas), so namreč razkrili vsebnost zdravju škodljivih snovi. V večini izdelkov so analize potrdile veliko strupenega arzena, kadmija in rakotvornega akrilamida. Bili so tudi v biovafljih. Edini neoporečen izdelek po tem testu so Hippovi otroški riževi vaflji.

Odkritje je šokantno. Devet od vseh testiranih izdelkov je bilo sicer ocenjenih kot neustreznih, dva sta bila ocenjena kot pomanjkljiva, pet jih je bilo zadovoljivih, samo eden je bil dober, pa še ta po priporočilih potrošniške organizacije zgolj za priložnostno (občasno) rabo.

Kot vzrok za odkritje povečanih vrednosti zdravju škodljivih snovi v živilu navajajo pridelavo riža v naravnem okolju, ki je »obogateno« z arzenom. »Vsaj ponudniki bioizdelkov bi to morali vedeti in bi uporabljene surovine morali natančno preiskati, a tega največkrat ne storijo,« ugotavljajo v nemški potrošniški organizaciji in dodajajo, da je bil arzen zaznan tudi pri vafljih, ki so se sicer na testu najbolje odrezali.

Za prisotnost kadmija v živilu krivijo uporabo gnojil pri pridelavi riža in primesi pri predelavi. Rakotvorni akrilamid pa je menda posledica površnosti v proizvodnem procesu, ko je riž obdelan pri previsokih temperaturah.

Na slovenskem inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje pravijo, da po hitrem sistemu obveščanja za živila in krmo (RASFF) niso bili obveščeni o nobenem primeru riževih vafljev, kjer bi vsebnost arzena, kadmija ali akrilamida lahko pomenila tveganje za zdravje potrošnika. Države članice so namreč v skladu z evropsko uredbo dolžne poročati o vseh primerih v zvezi z živili in krmo, ki resno neposredno ali posredno ogrožajo zdravje ljudi, kot tudi o vseh umikih nevarnih živil iz prometa.

»Nemški pristojni organi za nadzor po nam znanih podatkih o tem doslej niso obveščali potrošnikov,« pravi Nadja Škrk, vodja inšpekcije za kakovost živil.

Ker ne razpolagajo s podrobnimi rezultati nemške potrošniške organizacije niti z ocenami tveganja strokovnjakov, po besedah Škrkove še ne morejo podati ugotovitev glede skladnosti in varnosti omenjenih živil. So pa lahko komentirali dosedanje rezultate svojega inšpekcijskega dela na tem področju.

»V preteklem letu so inšpektorji odvzeli 30 vzorcev riža različnega porekla in do današnjega dne še pet vzorcev riža, ki se lahko uporablja tudi kot surovina za proizvodnjo riževih vafljev. Analize so bile opravljene na vsebnost več onesnaževal, med drugim težkih kovin (svinec in kadmij). Ta v nobenem primeru ni bila presežena.«

Ob pojasnilu, da ugotovljena vsebnost še ne pomeni nujno neskladnosti (če ne pomeni tveganja), je Škrkova dodala, da za rakotvorni akrilamid uradno še ni kriterija, saj Evropska agencija za varno hrano (Efsa) še proučuje toksičnost in zbira podatke, koliko se ga pri posameznih postopkih pojavi. Odkritje je šokantno, saj so bili neoporečni le eni izmed testiranih vafljev.

Želite shujšati in ne veste kaj bi pojedli kot vmesni obrok? Nasveti za hujšanje