HORMONI

 
 

1. Rastni hormon

hormonsko-ravnovesje-minka-gantar

Hormoni so kanal za komunikacijo v našem telesu. Hormoni se neposredno odzivajo na naše počutje. Ta komunikacija deluje takoj! Kup funkcij v našem telesu je odvisna od hormonov. V zadnjih petdesetih letih je opaziti nedvomen porast zdravstvenih težav povezanih s hormoni. Neplodnost, rak na dojkah ,jajčnikih in materničnem vratu drastično narašča. V Veliki Britaniji je prizadeta za rakom na dojkah vsaka osma ženska, v primerjavi z letom 1940, ko je obolela vsaka 22 ženska.  Da ne govorimo o zmanjšanem številu semenčic pri moških in problemih s prostato.  (Vas zanima več - knjiga  Ko imajo hormoni žur vas bo navdušila )

Hrana ima odločilno vlogo pri izdelavi hormonov.

Če nas  okrog 21. ure popade neustavljiva želja po sladkem  se bodo celice zaklenile za 5 ur – torej do 2. ure zjutraj.

Sedaj bi telo lahko začelo izdelovati rastni hormon, ki je potreben za obnovo celic, če bi imelo material za izdelavo le tega.

Rastni hormon je v odrasli dobi odgovoren za procese obnavljanja v celicah, tkivih, v kosteh, hrustancu in mišicah.. Rastni hormon je dejaven predvsem v spanju, delovati pa začne po približno 2,5 urah spanja. Odgovoren je tudi za hujšanje v spanju in ohranjanje vitkosti.

Da telo izdela rastni hormon, potrebuje beljakovine, oz. aminokisline arginin, lizin, triptofan, glutamin in tirozin. Poleg tega pa potrebuje tudi vitamine B3, B6 in C vitamin, ter minerale kalcij, magnezij, kalij in cink. Vse to dobite z uživanjem beljakovin in zelenjave. Uživajte mleko, navadni jogurt, skuto, perutninsko meso, ribe, morsko hrano in pa zelenjavo – papriko, olive, paradižnik, kumarice…

To naj bo vaša večerja, ki bo poskrbela za lepo postavo, vi pa poskrbite, da boste dovolj spali!

Potrebujete pomoč? Beljakovinski napitki za hujšanje

2. Hormon sreče serotonin

ko-imajo-hormoni-žur-minka-gantar

Vsak dan je potrebno narediti nekaj zase, za lasten občutek zadovoljstva, za občutek radosti.

Kaj boste danes naredili za svoje dobro počutje? Na katerem mestu ste vi – na prvem ali na zadnejm?

Če ste na zadnjem, boste vsak dan zaključili z nejevoljo in  nerganjem.

Imeti rad sebe  pomeni, da znate poskrbeti zase, da znate reči ne, da veste, kdaj je dovolj, da poslušate svoje občutke in svoje telo.

Nekaj  nasvetov za izdelavo hormona sreče:

  1. Več se smejte.
    Desetminutni napad smeha pomeni enako kot 45 minut športa! Hormoni sreče bodo  kar kipeli po žilah!
  2. Razgibajte telo! Že 20-minutna vadba trikrat na teden vpliva na sproščanje hormona sreče. Če želite dobre rezultate, iz telesa iztisnite nekaj znoja!
  3. Ugasnite televizor! Raziskave so pokazale, da kdor veliko gleda TV, razvije občutek osamljenosti.
  4. Omejite pitje kave na max. 2 skodelici dnevno! Kofein namreč zavira izločanje serotonina.
  5. Morske ribe vsebujejo  Omega 3 maščobno kislino, ki vpliva na  izločanje hormona sreče.
  6. Dovolj spite! Raziskave so pokazale, da se v spanju tvorijo hormoni, ki vplivajo na dobro počutje. Mimogrede – če dovolj spite, boste postali tudi bolj vitki! Aminokisline triptofan (deluje kot Proziac) in karnitin ugodno vplivata na možgane. Izboljša se tako počutje, kot spomin. Najdete ju v napitku za hujšanje NeoLifeShake.

Mogoče imate v telesu preveč hormonskih motilcev. To so snovi iz hrane, ki lahko hormone oponašajo, jih blokirajo ali popolnoma zmedejo. Te snovi so težke kovine kot so kadmij, živo srebro in aluminij. Celo pesticidi in herbicidi lahko povzročijo v telesu hormonsko zmedo. Obstaja pa preprosta rešitev. Izdelajte glutation in vaše telo se bo samo razstrupilo. Posledično se bodo hormoni uravnali.

3. Kako izdelati glutation – snov, ki vas razstrupi?

razstrupljanje-minka-gantar
Glutation je telesu lastna snov , molekula, ki jo telo samo izdeluje. Glutatoin je potreben, da ostanemo zdravi.  Glutation sestavljajo tri aminokisline: glicin, glutamat in cistein in jo najdemo v vsaki celici telesa.

Res pa je, da bolj ko jeste slabo hrano, manj imate sestavin iz katerih telo lahko izdela glutatoin, poleg tega pa se raven glutatiina v telesu močno zmanjša. Jetra so vse bolj obremenjena, zato ne zmorejo več opravljati svoje funkcije razstrupljanja. Ko poleg slabe prehrane dodate še  stres, onesnažen zrak, zdravila in sevanje, ste bolj podvrženi za razpad celic in posledično se vam dvignejo okužbe, pospešeno se starate, več imate okužb ali raka.

Glutation je ključnega pomena za delovanje imunskega sistema; je mojster razstrupljanja, glavni antioksidant, ki skrbi, da presnova v celicah dobro teče.

Ko imate dovolj glutatoina, se počutite nepremagljive:

tako psihični, kot fizično. Raziskave so pokazale, da povišane ravni glutationa vplivajo na zmanjševanje mišičnih poškodb, zmanjševanje časa okrevanja po poškodbah, povečata se moč in vzdržljivost, hkrati pa se hitreje topi maščobna zaloga in se pospeši razvoj mišic.

Kaj je glutation?

Glutation sestavljajo tri aminokisline: glicin, glutamat in cistein in jo najdemo v vsaki celici telesa. Skrivnost njene moči pa je v žveplu. Žveplo je lepljiva, smrdljiva molekula, ki deluje kot lebdeči papir, na katerega se lepijo vse slabe snovi v telesu kot so prosti radikali, in težke kovine kot so živo srebro, kadmij in aluminij.

Kako izdelati glutatoin?

Aminokisline glicin, glutamat in cistein se nahajajo v

  • Živalski viri: svinjina, piščanec, puran, raca, jajca, mleko, mlečne beljakovine, skuta, sir, jogurt in sirotka
  • Rastlinski viri: rdeča paprika, česen, čebula, brokoli, brstični ohrovt, oves,  pšenični kalčki

Torej, kot vidite, potrebujete raznoliko hrano. Dejansko pa se “zatakne” takrat, ko hitite, ko nimate časa za pripravo zdravih obrokov in ko lakoto potešite s hitro hrano. Takrat nimate sestavin, da bi vaše telo lahko naredilo glutation, postali boste utrujeni, stari, brez energija in s “flavfom” okrog pasu. (vir:Glutation mojster vseh antioksidantov)

Napitek NeoLife vsebuje vse, kar potrebujete za izdelavo glutatoina:


vse tri aminokisline, poleg tega pa še 19 ostali aminokislin, ki gradijo celice, razstrupljajo telo, gradijo imunski sistem in pospešujejo preoblikovanje telesa.  Če želite pospešiti razstrupljanje, dodajte še česen, ker boste s tem še dodatno pospešili proizvajanje glutatoina in razstrupljanje telesa.

Če imate hiter tempo  življenja,
vam bo pomoč  prišla prav. Nadomestite en obrok dnevno z napitkom NeoLifeshake in videli boste, da se boste počutili odlično, z lahkoto boste premagovali vsakodnevne obremenitve in življenje vam bo v veselje! Poleg vsega tega pa boste še shujšali!

Vas zamina več informacij o hormonskem ravnovesju? Najdete jih v knjigi Ko imajo hormoni žur

minka gantar ko imajo hormoni zur-hujsanje-diete-hormoni-jedliniki za hujsanje