ZAJTRK IN HUJŠANJE

 
 

Če ste izpustili zajtrk, potem vam pogosto okrog 11. ure zmanjka motivacije za delo, počutite se slabo, ne morete zbrano misliti in dobite neustavljivo željo po čokoladi. In kaj naredite? Samo en košček čokolade ali samo ena kavica iz avtomata… in počutje se bo izboljšalo. Ste mogoče pomisli, da vas prav to drži v pasti odvečnih kilogramov?

Zajtrk je zelo pomemben za celotno dnevno energijo. Vendar se lahko že zjutraj ujamete v past. Če za zajtrk pijete sladko kavo ali jeste bel kruh, so srečne samo vaše maščobne celice, ki bodo potem cel dan zahtevale še več sladkorja.

Zajtrk in hujšanje

Jajca

Začnite dan z jajcem na oko ali še bolje – s kuhanim jajcem, ki ne vsebuje nič dodanih maščob. Jajce vsebuje 6g visokokakovostnih beljakovin in kar 14 pomembnih hranilnih snovi, kot so cink, železo ter vitamini A, D, E in B12. Jajce ima glikemični indeks 0. Ker je bogato z beljakovinami, nasiti želodec.

Prostovoljke s čezmerno telesno težo, ki so sodelovale v raziskavi v Missouriju, so vsako jutro pojedle dve jajci z opečencem. Drugi skupini so ponudili žemljo s kremnim sirom in malo jogurta. Oba zajtrka sta vsebovala enako število kalorij, le da je tisti z jajci vseboval več beljakovin in majn ogljikovih hidratov. Glikemični indeks prvega zajtrka je 15, medtem, ko je glikemični indeks drugega zajtrka 33. Ženske, ki so jedle jajca, do kosila niso občutile lakote, za kosilo so pojedle manj in tudi popoldan so čutile manjšo željo po hrani.

Nasvet:

Če vam po zajtrku kljub vsemu močno pade energija, ste po  vsej verjetnosti pojedli preveč beljakovin  in ogljikovih hidratov in premalo zelenjave.  Meni se to zgodi, če pojem za zajtrk dve jajci na oko, kos rženega kruha in nič zelenjave. Poleg zato pojejte nekaj vloženih oliv ali pol sveže paprike.

Pa ne pozabite na to, da jutro pričnete s hvaležnostjo za to kar že imate v življenju, naj ne bo vaša prva misel skrb ali morda opravki, ki vas čakajo tisti dan. S tem si nižate energijo in vaš dan se ne bo pričel z veseljem in hvaležnostjo, temveč z nezadovoljstvom in hitenjem. Mi smo kreatorji svojega življenja in odgovorni smo za to, kakšne situacije ustvarjamo. Tudi zajtrk, ki si ga bomo pripravili nezadovoljni in jezni, ne bo napolnil našega telesa z ljubeznijo in pozitivno energijo. Zato naj bodo naše misli pozitivne, napolnjene z ljubeznijo in hvaležnostjo.

Več o zdravem zajtrku, zakaj je tako pomemben in kakšni so zdravi recepti za pripravo le tega lahko najdete v knjigi Ko imajo hormoni žur.

Članek pripravila Špela Seljak