HUJŠANJE IN VLAKNINE

 
 

Pomen vlaknin v naši prehrani

Center za lakoto je v možganih. Vsi vemo, da traja 20 minut, da pride signal iz želodca do možganov: “Sit si – nehaj jesti!” Ali ste vedeli, da obstaja način, kako “prevarati” svoje telo?

Vlaknine so ključ do uspeha.

Največ jih je v zelenjavi, sadju, oreščkih in stročnicah. Povprečen Slovenec je zelenjavo samo enkrat na dan – pri kosilu – kot prilogo. Vlaknin naj bi zaužili od 25 do 40 g na dan. Si predstavljajte, koliko zelenjave je potrebno zaužiti, da dosežete priporočeno količino?

Poiskala sem podatke, koliko vlaknin je v živilih:

 • kg paradižnika vsebuje 9,5 gramov vlaknin
 • kg jabolk vsebuje 20 gramov vlaknin
 • kg pomaranč vsebuje 22 gramov vlaknin
 • kg svežega zelja vsebuje 17 gramov vlaknin
 • kg kislega zelja vsebuje 35 g vlaknin
 • kg svežega korenja vsebuje 36,30 g vlaknin
JABOLKA

Kot vidite, je kilogram kislega zelja dnevno kar precejšen zalogaj! Zato je bolj enostavno jesti 5x na dan zelenjavo in na ta načini zagotovite svojemu telesu dovolj vlaknin. Primer:

vitamini za hujšanje
 • zajtrk – olive
 • malica – korenček
 • kosilo – kuhana zelenjava in sveža zelenjava
 • malica – mandlji
 • večerja – nadzemna koleraba

Seveda dodajte k svojim obrokom še kaj drugega. Odlična kombinacija je zelenjava z beljakovinami, kot je npr. pršut.

Vlaknine delajo čudeže:

 1. Razstrupljajo organizem: Z zadostnim vnosom vlaknin v naše telo preprečujemo zastajanje odpadnih snovi v debelem črevesu in njihovo razpadanje ter absorbcijo toksinov nazaj v telo. S pomočjo vlaknin se žolčne kisline izločajo iz organizma.
 2. Podaljšajo občutek sitosti. Hrana se počasneje prazni iz želodca. Zaradi tega občutite več energije.
 3. Uredi se prebava (če dovolj pijemo).
 4. Pomagajo pri zniževanju holesterola – Jetra filtrirajo škodljive snovi iz krvnega obtoka in jih izločajo v prebavni trakt skozi žolč. Z rednim uživanjem rastlinskih vlaknin se nivo holesterola normalizira, s čimer se zmanjša tveganje za obolenja srca in ožilja.
 5. Pospešijo hujšanje – tudi maščobne kisline, ki so shranjene v maščobnih celicah, se sprostijo najprej v krvni obtok. V jetrih, ki so čistilna naprava našega telesa, se maščobna kislina izloči preko žolča in se veže na vlaknine. Tako se odvečna maščoba izloči preko črevesja.
 6. Vplivajo še na: NIVO TRIGLICERIDOV V KRVI, ZMANJŠUJEJO TVEGANJE ZA SRCNI NAPAD, ZNIŽUJEJO KRVNI PRITISK, URAVNAVAJO KRVNI SLADKOR IN POSPEŠUJEJO RAST PRIJAZNE ČREVESNE FLORE.

Kot vidite, je zelenjava zelo pomembna. Bolj kot sadje! Če imate možnost, kupite zelenjavo na tržnici – pridelano v Sloveniji. V velikih trgovskih centrih je na razpolago veliko krasne zelenjave – poreklo: zelenjavni vrt Evrope: Španija. Pesticidi in herbicidi so druga tema, pa vendar bodite pozorni tudi na to.

Če vam manjka vlaknin v prehrani, si pomagajte z dodtkom vlaknin: NeoLifeBar

Dieta z vlakninami

Najtežji del vsake diete je lakota. Ko nezdravo in kalorično bogato hrano začnemo nadomeščati z lahkimi obroki, nas začne želodec s kruljenjem in krči opozarjati, da mu sprememba ni preveč všeč. Lakota je največja ovira vsake diete in tudi glavni razlog, da večino diet končamo predčasno in žal neuspešno. Če bi lahko rešili to težavo, bi hujšanje postalo neverjetno lahko. In vendarle obstaja rešitev za to težavo – v svojo prehrano dodajte več vlaknin

vlaknine glukomanan