Montignac – Jejte, da boste shujšali

 
 

carotenoid srecnozivljenjegnld-imunskisistemhappy

Pravilna izbira živil, tradicionalna priprava hrane in skupno obedovanje − to so sestavni deli najboljše obrambe pred debelostjo in najpogostejšimi civilizacijskimi boleznimi, je prepričan francoski guru zdrave prehrane, Michael Montignac

Stalna tema pogovorov je razpravljanje  o raznovrstnih dietah, s katerimi bi hitro shujšali, da se bodo lahko spravili v oblačila, ki bolj razodevajo, kot oblačijo. Prva napaka.

Sprememba načina

Pomembno sporočilo se glasi: nikar ne hujšajte z dietami! To je začaran krog in ko vanj vstopite, ste za vselej izgubljeni. Če želite shujšati, začnite jesti pravilno in kilogrami bodo izpuhteli skupaj s problemi, sporoča Michael Montignac, sloviti avtor ideje o zdravi prehrani. Knjiga, v kateri jo je razodel, je velika uspešnica − po vsem svetu so prodali skoraj 20 milijonov izvodov, dostopna je tudi v slovenščini, na tisoče ljudem pa je uspelo shujšati in ozdraveti samo s spremembo načina prehrane.

Alarm

Jesti, da boste shujšali? Zveni protislovno, vendar Montignac pravi, da je prav to načelo nadvse preprosto in logično, saj se takoj, ko preskočimo en obrok, v telesu sproži alarm, ki sporoči možganom, naj telo vse zaloge pretvori v maščobne blazinice in ne v energijo.
Preskočite obrok − in telo bo pri naslednjem shranilo več. Če redno hranite svojega psa, bo pojedel vso hrano, če pa ga stradate in mu ne daste jesti ves dan, bo del hrane, ki jo bo dobil, zakopal, četudi umira od lakote. To se dogaja tudi pri otrocih, poudarja Montignac.

Ne preštevajte!

Zgrešeno je tudi preštevanje kalorij na krožniku, saj je skleda sadja veliko bolj zdrava od sklede mleka in predelanih žitaric čeprav ima manj kalorij. Kje torej delamo napako − in kako se znajti v poplavi vsakovrstnih nasvetov in “čudežnih” diet?

Ne preskakujte!

Montignac najprej prepove vse diete: čeprav se kilogrami med dieto izgubijo, se navadno vrnejo in dolgoročno nismo naredili nič, ampak smo zgolj žrtev učinka jojo. Nemara boste shujšali pet kilogramov, toda že kmalu se boste zredili za sedem kilogramov − in tako bo šlo v nedogled. Njegovo naslednje sporočilo se glasi, da je treba pojesti tri obroke na dan. Poleg pravilne kombinacije hrane je nadvse pomembno, da obrokov ne preskakujete.

Kombinirajte

Montignacova teorija prehrane temelji na glikemičnem indeksu oziroma delitvi živil na tista, zaradi katerih hitro naraste raven sladkorja v krvi, in tiste, ki raven krvnega sladkorja ohranjajo na normalni ravni. Pivo, glukoza, pečen krompir, kosmiči in sladkani gazirani napitki spadajo v kategorijo hrane, ki jo naše telo zaradi velike količine sladkorja, ki jo vsebujejo zelo težko predela.
V drugo skupino “dobrih” živil spadajo polnozrnat kruh, rjavi riž, leča, sadje in zelenjava ter integralne testenine. Montignac zato priporoča kombiniranje teh dveh skupin živil, tako da skupaj s pečenim zrezkom pojemo lečo, zelenjavo ali integralne testenine, ne pa pečenega krompirja ali belega kruha.

Ključna napaka …

… je v tem, ker smo postopoma spremenili svoje prehranjevalne navade. Spremenila se je tudi hrana. Količina sladkorja, ki jo oseba povprečno zaužije v enem letu, je stokrat večja od tiste, ki jo je človek zaužil pred 150 leti. Na začetku 19. stoletja je znašala poraba sladkorja pri posamezniku manj kot kilogram na leto. Razlog za to se je skrival v tem, da je bil sladkor zelo drag. Privoščili so si ga lahko samo bogati, ki pa so bili zato tudi debeli. Zdajšnji podatki govorijo, da v Evropi zaužijemo povprečno 50 kilogramov sladkorja na leto. Povprečen Američan zaužije celo 86 kilogramov sladkorja na leto, pravi Francoz, ki je zdravo prehrano spremenil v svoje življenjsko poslanstvo.

Uničuje organizem

Sladkor ima visok glikemični indeks in postopoma uničuje organizem. Zmožnost slinavke za proizvajanje inzulina je vse manjša, saj se ta organ utruja in ustvarja presežek inzulina. Če je vnos snovi z visokim glikemičnim indeksom stalen, pride do hiperinzulizma, zaradi česar se ogljikovi hidrati spreminjajo v maščobo, mi pa se začnemo rediti. Na koncu obroka imamo presežek inzulina, ki ga telo kopiči, namesto da bi ga porabljalo, pravi Montignac.

Črtajte pomfrit

Goreči nasprotnik krompirja o priljubljenem pečenem krompirčku ali pomfritu pravi, da je nekaj najhujšega, kar se nam lahko zgodi.
Katastrofalno je, da v vsaki restavraciji kot prilogo obvezno ponujajo pražen krompirček, medtem ko o zelenjavi ni ne duha ne sluha. Krompir je hrana za svinje, se zgraža Montignac. Da bi ga lahko jedli, ga moramo termično obdelati, s čimer škrob iz krompirja dobi visok glikemični indeks. Ljudje so ga jedli v 19. stoletju, ker je bil poceni, se zaradi krompirja niso redili, saj so ga jedli skupaj z zelenjavo, pravi Montignac.

Ne stradajte

Prav nobene potrebe ni po stradanju. Sodobna hrana, ki jo uživamo dandanes, se zelo razlikuje od tiste, ki so jo jedli pred nekaj stoletji. V veliki večini primerov ima visok glikemični indeks, zato je nadvse pomembno, kaj jo jemo. Montignac ne nasprotuje sarmi in čevapčičem, toda jesti jih je treba s solato, ne pa skupaj s pire krompirjem, ki dviguje raven krvnega sladkorja.

Škodljivi izdelki?

Čeprav Montignac ni zdravnik, je delal za številne farmacevtske družbe v ZDA; prav te izkušnje so ga navedle, da se je posvetil preučevanju hrane in znanstvenih del s tega področja. Zgrožen je bil nad številnimi znanstvenimi “dokazi”, češ da so mleko in mlečni izdelki strupeni za človeški organizem.
To, kar je vir kalcija in zdravja za vse starostne skupine, naj bi povzročalo osteoporozo in težave z dihali. Ko je Montignac zagrebel pod površje, je ugotovil, da večino raziskav financirajo velike družbe, ki proizvajajo posamezne vrste hrane, zato je tako rekoč nemogoče objaviti članek, ki bi govoril proti njihovim interesom.
Montignac se je odločil temu upreti. Nedavno je objavil seznam družb, ki prodajajo izdelke, škodljive človeškemu organizmu. Največja med njimi je francoska družba Danone, ki prodaja mlečne izdelke, sledijo švicarski Kellog’s, ki proizvaja predelane žitarice, ter Procter & Gamble in Coca-Cola. Montignac navaja tudi dokaze, ki kažejo, da ima Danone svoj lasten inštitut za dietetiko in nutricionizem, iz katerega prihajajo rezultati o samih koristih njihovih izdelkov.

Vpliv

Vpliv prehranskih družb na potrošniško družbo je tolikšen, njihovo bogastvo pa tako veliko, da si nihče ne upa spregovoriti proti njim. Dokaz za to je, denimo, da so iz neke televizijske oddaje na francoski televiziji izrezali Montignacovo izjavo, v kateri je trdil, da aspartam redi, saj je bil proizvajalec gaziranih pijač njen največji oglaševalec.

“To montignac”

Prehrana po Montignacu-

Knjigo PREHRANA PO MONTIGNACU lahko tudi naročite. Kliknite PREHRANA PO MONTIGNACU

Michele Montignac je po vsej Evropi odprl trgovine s svojimi izdelki; najbolj znana je tista na ekskluzivni londonski lokaciji, Old Brompton Roadu. Poleg marmelad brez sladkorja in temne čokolade, tam lahko kupite tudi že pripravljene obroke à la Montignac.
Trgovina je majhna, vendar v njej vsak dan obeduje kateri od najbogatejših Londončanov. Najboljša stranka je Kylie Minogue, ki, kadar se zadržuje v Londonu, tam obeduje vsak dan. Montignaca obiskuje tudi Elizabeth Hurley, ki je, dokler sta bila še par, vanjo hodila skupaj s Hughom Grantom.

Zanimivo je, da se je v angleščini pojavil nov glagol – to montignac, ki pomeni jesti po Montignacovi metodi. Tako znane osebe zdaj sprašujejo druga drugo, “Did you montignac today?”, kar pomeni “Ste danes jedli po montignacovi metodi?”

Kriv je Napoleon

Za dejstvo, da je sladkor tako poceni, je “kriv” Napoleon, ki se je po Montignacovih besedah odločil bogato nagraditi tistega, ki bo našel zamenjavo za sladkor, katerega distribucijo so tedaj Britanci ustavili.To se je zgodilo leta 1812, ko je neki znanstvenik odkril, da je možno sladkor pridobivati tudi iz sladkorne repe in ne samo iz sladkornega trsa. Sladkor se je zato znatno pocenil, posledično pa se je že do leta 1900 poraba sladkorja povečala na 17 kilogramov na leto. Montignac meni, da je sladkor glavni krivec za epidemijo debelosti, ki je zajela naš planet; po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je na svetu pretežkih poldruga milijarda ljudi.

Vir revija Viva

Vsega je kriv Napoleon