Ko se sproži lakota – kaj vam telo sporoča – česa vam manjka?

 
 

Tukaj je seznam  živil, po katerih najbolj pogosto posega človek, ki mu manjka osnovnih vitaminov in mineralov:

 • Banane: Če neprestano posegate po bananah, je lahko to sporočilo telesa, da vam manjka kalija. Pogosto po bananah posegajo ljudje, ki uživajo sredstva za odvajanje vode (diuretike), ker le ti odvzemajo kalij iz telesa. Kalij se veže skupaj s kalcijem, ki pa je potreben za vezavo vitamina B12 – če tega manjka, občutite razdražljivost, potrtost in tesnobnost.
 • Bel kruh: Če se ne morete upreti belim žemljicam in belemu kruhu, vas telo opozarja, da vam manjka mineral krom, ki uravnava neprestano željo po enostavnih ogljikovih hidratih. Krom najlažje zaužijete z vloženimi gobami ali jajčnim rumenjakom. Tako boste zaužili tudi belajkovine, ki vam bodo zmanjšale željo po belem kruhu. Krom se veže skujaj z jodom zato je možno, da vam telo sporoča moteno delovanje ščitničnih hormonov.
 • Barva in umazanija. Otroci pogosto hočejo jesti barvo ali umazanijo. To je lahko znak pomanjkanja kalcija in vitamina D. Dobro razmislite o tem, kako je sestavljena otrokova prehrana. Ukinite vse mlečne izdelke, ki so pasterilizirani. Kupujte domače kravje mleko, domača jajca in domačo skuto.
 • Čebula: Poželenje po ostri hrani je lahko znak težav s pljuči ali sinusi. Kaže na tiho vnetje v telesu. Alicin – smrdeča snov v česnu in čebuli deluje namreč kot naravni antibiotik.

čokolada-hujšanje

 • Čokolada: To je najpogostejša odvisnost od določene hrane. Neprestana želja po čokoladi kaže na hudo pomanjkanje B-vitaminov; predvsem vitamina B3. Čokolada namreč zviša raven serotonina in tako omogoča hiter občutek sreče.  Če imate to vrsto poželenja, telo sporoča, da vam manjka magnezija, B-vitamina  in beljakovin. Če brez čokolade ne morete, poskusite s posušenimi rožiči, orehi, arašidi ali mandlji, ki vsebujejo tako beljakovine, kot  magnezij in  B-vitamine.
 • Gazirane pijače – kažejo na zasvojenost s sladkorjem in kofeinom. Za lajšanje te težave  vam bo v veliko pomoč mineral krom, ki ga največ dobite v jajčnem rumenjaku, gobah in oreščkih.
 • Jajca – mogoče vam manjka holina, ki topi holesterol in deluje na boljše delovanje možganov. Holin – vitamin B8 je potreben za lažje premagovanje čustvenega stresa.
 • Jabolka: Vsebujejo veliko koristnih snovi. Mogoče pojeste veliko hrane, ki vsebuje nasičene maščobe, pektin v jabolkih pa deluje prav na te maščobe. Da boste postavili ravnovesje med dobrimi in slabimi maščobami, dodajte dobre maščobe omega 3.
 • Kisle kumarice: če niste noseči in kljub temu posegate po kumaricah, ja lahko vzrok za to poželenje v pomanjkanju kalija. Kalij se veže skušaj z natrijem. Jedi, ki jih uživate malo bolj solite. Uporabljajte morsko sol.
 • Kislo sadje – vztrajno poželenje po kislem sadju marsikdaj opozarja na težave z žolčnikom ali jetri.
 • Maslo iz arašidov: To je bogat vir vitaminov skupine B in beljakovin. Ste v zadnjem času močno pod stresom? Če vas neprestano grabi lakota po maslu iz arašidov, bi bilo pametno dodati vitamine skupine B.  Največ B-vitamina dobite v pivskem kvasu, rumanjku, lososu in oreščkih.
 • Mastna hrana: Če se vam sprošča želja po slanini  in zaseki, potem vam telo sporoča, da vam manjka kalcija in magnezija. Kalcij se nahaja tudi v mandljih, ki imajo odlično razmerje med kalcijem in magnezijem, ker zagotavlja najboljše vsrkavanje. Še več kalcija dobite v skuti in ostalih mlečnih izdelkih.
 • Majoneza: poželenje po majonezi kaže na pomanjkanje dobrih maščob v prehrani – manjka predvsem omega 3 maščobna kislina. Mastne morske ribe so odličen vir omega 3 maščobne kisline.
 • Mleko: poželenje po mleku lahko kaže na pomanjkanje kalcija, vitamina B12  in/ali pomanjkanje beljakovin. Aminokislina triptofan, ki jo dobite v mleku deluje pomirjajoče.
 • Olive: Pogosto posegajo po olivah ljudje, katerih ščitnica je premalo dejavna. Leno ščitnico lahko spodbudite z multivitaminskim dodatkom. Več o ščitničnem hormonu _____
 • Sir: Če se siru ne morete upreti, vam telo sporoča, da vam manjka kalcija in fosforja. Nadomestek za sir je brokoli, ki vsebuje prav tako kalcij in fosfor; ne vsebuje pa nasičenih maščob.
 • Sladoled: Če se ne morete upreti sladoledu, je velika verjetnost, da imate težave s prevelikim izločanjem sladkorja – telo hoče sporočiti, da vam manjka mineral krom, ki nadzoruje sproščanje hormona lakote – inzulina.
 • Sol: Če še dodatno solite že slane jedi, vam telo sporoča, da imate lahko leno ščitnico.
  Raziskave so pokazale, da željo po slanem sproži pomanjkanje kalcija, joda, železa ali kalija, ki pa se vežejo samo pod pogojem, da imate dovolj natrija.
 • Šunka: Če vas pogosto grabi želja po šunki, vam očitno manjka dobrih maščob omega 3 in beljakovin. Ste v zadnjem času močno pod stresom? Ste mogoče poleg tega tudi na dieti in/ali jeste enolično hrano, ki je hranilno prazna?  Vaše telo v vsakem primeru ne dobi dovolj dobrih maščob omega 3, niti dovolj vitaminov, ki so topni v maščobi – vitamin A, E in K; niti beljakovin, ki so gradniki novih celic.

Današnji tempo življenja je hiter.

V naglici se mogoče premalo zavedate, da je najprej potrebno poskrbeti za sebe in za svoje zdravje, če hočete učinkovito delovati na vseh področjih. Ženska še nikdar v zgodovini človeštva ni bila tako obremenjena. Poleg družine, ki je bila še pred nekaj desetletji  edina skrb večine žensk, mora današnja ženska še dobro izgledati, dobro zaslužiti, biti srečna, nasmejana in spočita…

Če pozabljate nase, ne boste zmogli!

Mogoče to občutite vsak dan na svoji koži, ko hitite iz enega konca na drugega, spotoma poberete otroke, razmišljate kaj boste na hitro skuhali…. in zvečer izmučeni padete v posteljo, zjutraj pa se zbudite v nov dan, ki ni nič boljši od včerajšnjega.

Kje se pogosto zatakne?

Po štiridesetem letu. Začnejo se prve hormonske spremembe, seveda greste na redni pregled, malo potarnate in dobite “blage” hormonske tablete, ki vam bodo pomagale pri nihanju počutja. Seveda spregledate stranske učinke, kjer jasno piše, da je večja možnost pojava depresije in da so bolj pogoste tromboze (zamašitev žil). Čez nekaj mesecev se zjočete že ob najmanjšem naporu in spet greste na pregled – seveda je to normalno, da vam niha razpoloženje, zato dobite blage antidepresive…in sedaj se ne sekirate več! Vaš svet  postane otopel, vi otopite, vaša čustva so zamrznjena in tako gre teden, mesec, leto in vi ste vedno bolj otopeli in nezadovoljni!

neolifeshake

Pomagajte si s programom za hujšanje