Kje so moji izgubljeni kilogrami?

 
 

Prijateljici se srečata in prva opazi razliko pri drugi. Reče ji: “Vidim, da si shujšala! Kaj si delala? Koliko kilogramov si izgubila?”

Druga odgovori: ” No, nekaj malega pa res. Ali se kaj vidi?”

osebno svetovanje

Pomislimo – če izgubimo ključe, jih hočemo najti; če izgubimo denarnico, jo hočemo najti; in če izgubimo kilograme, jih hočemo najti!

Mi oporekate?

Naredimo še en poizkus kako delujejo možgani. Ne mislite na svojo kuhinjo!  Kaj vidite – svojo kuhinjo, kajne?  Sedaj pa ne mislite na lepo zeleno travo. Na kaj mislite – na lepo zeleno travo, kajne?

Prijateljica mi je po novem letu rekla: “Sedaj pa neham jesti. Čez praznike sem se zredila za 2 kilograma.” Ko razmišljamo o tem, da ne smemo jesti, dobi naš želodec ukaz:”LAČEN!”

Če hočete, da se znebite (ne izgubite) odvečnih kilogramov enkrat za vedno, je čas, da nehate razmišljati o izgubljanju kilogramov!

Čas je, da začnete z drugačnim razmišljanjem:

  • Moji kilogrami se z lahkoto topijo.
  • Uživam v zdravih obrokih.

Ko se odločite, da boste shujšali, začnite z dobrimi nakupi. Kar boste kupili in boste imeli v hladilniku, to boste jedli. Ne govorim, da morate skriti vso čokolado, samo hladilnik napolnite s hrano, ki je zdrava.  Prehranjujte se po načelu srednjega glikemičnega indeksa.
Držite se nekaj preprostih načel, ki jih najdete na naslednji povezavi: Nasveti za hujšanje

Poglejmo  še maščobe. Danes vemo, da načelo “proč z maščobami” ni vrhunec modrosti.

Maščobe so za človeško telo enako pomembne, kot druga hranila. Veliko bolj pomembno je, koliko in kakšne maščobe zaužijemo. Nasičene maščobne kisline, ki jih najdemo v salamah, so čiste energijske maščobe in močno vplivajo na zamaščenost inzulinskih receptorjev, posledično pa na nezmožnost hujšanja;  nenasičene maščobne kisline pa so sestavine celičnih ovojnic in vsestransko koristne. (vir Spimo in hujšajmo)

Pogosto se zgodi, da mlada dekleta uživajo hrano brez maščob. To vodi v slabo delovanje hormonov,  izostajaje menstruacije in v razdražljivost.

Zakaj so dobre maščobe ključnega pomena pri hujšanju?

Hormoni so topni v maščobah. Če želite izdelati rastni hormon in hormon DHEA, nujno potrebujete Omaga 3 maščobne kisline in olja rastlinskega izvora.

oliva ima nizek glikemični indeks

Trije nasveti  glede maščob:

1.    Kupujte nemastne dele mesa. Odlična izbira je puranje ali piščančje meso brez kože. Namesto mastnih zarebrnic izberite raje  svinjsko ribico, file ali goveji oz. divjačinski hrbet.
2.    Namesto mastnih salam in klobas izberite raje izdelke iz puranjega ali govejega mesa. V svoj jedilnik vključite pršut.
3.    Čim dlje stran od cvrtja! Pomfri ali različne ocvrte jedi naj bodo na jedilniku le izjemoma, saj gre za usodno kombinacijo ogljikovih  hidratov in maščob.

Potem pa je tukaj še stres. Samo ne sekirajte se! Preberite članek o stresu – tudi ta vpliva na naval lakote in želje po sladkem.

P.S.:  Naj še povem mojo izkušnjo  s hujšanjem.  Ko sem zaključila z dojenjem tretje hčerke, sem imela nekaj kilogramov preveč. Najbolj me je motilo, da sem imela  močna stegna in konfekcijso številko 40. Po treh tednih uživanja napitka Gr-control sem se samo v eno stegno  stopila (ne izgubila)  8 cm obsega – iz 55 cm na 47 cm! Stvar deluje!