Kako shujšati?

 
 

Pod prvo potrebujemo spanje. Kdor premalo spi ali pa ima ritem spanja obrnjen na glavo (zaradi izmenskega dela), ima že prvo težavo. Če se še poleg tega ne giba vsak dan – vsaj 20-minutni sprehod, je tu že druga težava in če še posega po hrani, ki je dobra in na dosegu roke, se lahko ujame v divji ples zdravstvenih težav. Ne samo, da mu dela prevelika telesna teža težave, začnejo se tiha vnetja na celični bazi in to je skupni imenovalec vseh avtoimunih bolezni.

pomen spanja - minka gantar

V knjigi Požgani možgani je lepo razloženo, da odvečna maščoba – predvsem ta, ki je nevidna in je obloga okrog notranjih organov, notranja maščoba – privede do vnetja na celični bazi in to je vzrok za vse ostale bolezni:

Lepo je že dokumentirano, da je drobovna tolšča sposobna sprožiti vnetne procedure, pa tudi signalizirati molekulam, ki motijo normalno hormonsko dejavnost v telesu. Zaradi drobovne maščobe se seveda vzdržuje v akciji cela kaskada negativnih učinkov. Še toliko hujša pa je reč zato, ker drobovna maščoba, ne le, da neti vnetja, ki je posledica sosledja bioloških dogodkov, temveč se še sama vname. Ta maščoba namreč gosti cele roje vnetnih belih krvničk. Hormonske in vnetne molekule, ki jih proizvaja drobovna tolšča, gredo naravnost v jetra, ta pa se, kakor si lahko mislite, odzovejo s še eno salvo vnetnih reakcij in substanc, ki motijo hormonsko delovanje. … Število bolezni, ki jih sedaj povezujemo z drobovno tolščo, je velikansko, od očitnih, kot na primer predebelost in presnovni sindrom, pa do manj očitnih – raka, avtoimunih in možganskih obolenj.

Med stanja, ki so povezana s tihim vnetjem na celični bazi, so povezane tudi motnje spanja – od nespečnosti, do rahlega spanca, prebujanja med spanjem in spalno apnejo, ko človek naenkrat neha dihati in se zbudi, ko hlasta po zraku.

Kako dvigniti nivo hormona, ki pospeši celično presnovo – kako spodbuditi hormon leptin?

  1. najbolj pomemben je SPANEC!!!!
  2. z redno aerobno vadbo – zadostuje 20 minut hoje
  3. z rednim zajtrkom, ki vključuje tudi beljakovine – več o tem je v knjigi Ko imajo hormoni žur na strani 128
  4. imejte več manjših obrokov po načelu srednjega glikemičnega indeksa,
  5. pri vsakem obroku zaužijte beljakovine,
  6. dopolnite svojo prehrano z ribjim oljem omega 3 in vitaminom C.