Hujšanje in načelo srednjega glikemičnega indeksa

 
 

Načelo  srednjega glikemičnega indeksa – to je ključ do lepe postave – ne glede na praznike.

Kaj je glikemični indeks?

To je vrednost, ki pokaže količino glukoze (krvnega sladkorja), ki se je sprostila v kri.  Ogljikovi hidrati (kruh, riž, testenine) z veliko sladkorja imajo GI nad 50. Pri živilih z zmernim GI, ki vsebujejo manjše količine sladkorja, se vrednost GI giblje med 35 in 50, živila z malo sladkorja pa imajo razmeroma nizke vrednosti Gi – 35 in manj.

gi indeks-

Načelo srednjega glikemičnega indeksa  pravi, da seštejemo vsoto vseh živil v obroku in jih delimo s številom živil. Tako dobimo srednji glikemični indeks. Več o srednjem glikemičnem indeksu  je opisano v knjigi  Prehrana po Montignacu.

Primer:

null

Krof:

  • GI=75 (krof vam zelo hitro dvigne nivo sladkorja v krvi. Ker nimate veliko  fizičnega dela, ga vaše telo s pomočjo inzulina shrani v maščobne celice, kjer čaka kot uskladiščena energija. )
  • Popijte pred krofom še en navaden jogurt. Krof in navadni jogurt:  GI krofa je 75,  GI navadnega jogurta pa 35; 75+ 35 = 110:2= GI 55  še vedno se redimo!

  • Poleg dodajmo še nekaj mandljev.   Krof GI 75, jogurt GI 35, mandlji GI 15; 75+35+15= 125:3 = GI 41,66 HUJŠAMO!!!!

Vidite, kljub temu, da ste se sladkali s krofom, lahko hujšate!

Danes ogljikove hidrate razvrščamo glede na to, koliko se zviša raven krvnega sladkorja oziroma glukoze v krvi po glikemičnem indeksu. Glikemični indeks živil, ki jih uživate, neposredno vpliva na vašo težo in zdravje.

Potem, ko se sladkor in škrob iz ogljikovih hidratov pretvorita v glukozo (krvni sladkor), v 30 minutah preideta v kri.  Sladkor, ki se ne absorbira v 30 minutah, se lahko izloči, ne da bi ga telo izkoristilo.

Želite še en primer?

Tipično nedeljska kosilo:

  • juha z rezanci: (rezanci – bela moka GI85
  • pražen krompir: (GI 95)
  • pečenka: (GI 0)
  • solata:(GI 15)
  • pecivo: (GI 75 ali več)

  • Skupni GI = 270 : 5 živil= 54.

To pomeni, da se po takem kosilu večji del ljudi počuti utrujene, težke, brez energije.

Dodajte kuhano zelenjavo ali gobe, ki imajo nizek glikemični indeks. Pražene gobe imajo GI 15.    Skupaj: 270 + 15= 285:6 živil = GI 47,5; HUJŠAMO!!!

zdrav obrok

Sedaj hujšate, čeprav ste jedli obilno kosilo!

Preberite več:  glikemični  indeks

Moje sporočilo je enostavno: uživajmo ob dobri hrani brez občutka krivde. Ni smisel v tem, da ne jeste – smisel je v tem, kaj jeste  in v kakšni kombinaciji!

Želite pospešiti hujšanje? Komplet za hujšanje